Paketresor.se  
Res smart, res billigt  


 
 

Resenyheter

Nedan kan du läsa de senaste nyheterna inom resebranchen. Oavsett om det gäller flyg, charter, paketresor, hotell eller andra reserelaterade nyheter så kommer paketresor.se att kontinuerligt uppdatera och informera om de senaste nyheterna och de hetaste tipsen.

 

Ryanair höjer avgifter

Ryanairpassagerare som checkar in på flygplatsen får numera betala högre avgifter än tidigare.

Flygplatsinchekning kostar nu 40 kronor per person och varje incheckade väska 87 kronor. Alternativet är att checka in på webben och att bara ha med sig ett handbagage. Ryanair planerar ytterligare höjningar och har som mål att minst hälften av passagerarna ska välja att resa utan incheckad bagage och checka in själva, enligt SvD.

Continental ger miljardbonus till anställda

Continental Airlines vinst ökade med 53 procent under fjolåret jämfört med år 2006. Nu delar flygbolaget ut en miljardbonus till sina anställda.

Vinsten före skatt uppgick för år 2007 till 566 miljoner dollar. Omsättningen steg samtidigt med 8,4 procent till 14,2 miljarder dollar. Antalet passagerare ökade med 4,5 procent till 50,9 miljoner passagerare.

I februari kommer flygbolagets anställda att få en sammanlagd bonus på en dryg miljard kronor, enligt DI.

Fritidsresegruppens vinterförsäljning och resultat ökar

Fritidsresegruppens vinterförsäljning går på högvarv. Enligt det brittiska moderbolaget TUI Travels niomånadersrapport ligger den 19 procent över förra årets vinterförsäljning vid samma tidpunkt. Samtidigt har kapaciteten ökat med 12 procent under samma period.

Den nordiska charterkoncernen utmärker sig positivt när det gäller sommarförsäljningen för 2008. Där är försäljningsökningen 23 procent jämfört med föregående år med bibehållna vinstmarginaler samtidigt som kapacitetstillväxten är 18 procent.

För den gångna sommaren blev försäljningsökningen 6 procent, antalet kunder ökade med 3 procent samtidigt som kapaciteten ökade med 2 procent.

Niomånadersrapporten är den första gemensamma för TUI Travel. Fortfarande redovisas dock de två bolagen TUI och First Choice separat. TUI:s nordeuropeiska division, där Fritidsresegruppen ingår, redovisar ett minskat resultat, från 186 till 130 miljoner euro. Det är dock Storbritannien som är orsak till vinstfallet. De nordiska länderna har ökat sin intjäning under niomånadersperioden enligt rapporten.

SAS startar rutter till New Delhi och SanFrancisco

SAS öppnar två nya direktlinjer nästa höst, Köpenhamn-New Delhi och Köpenhamn-San Francisco.

Linjerna startas i samband med att SAS skaffar ytterligare en Airbus A340. New Delhi-linjen kommer till en början att trafikeras fyra gånger per vecka och San Francisco-linjen tre gånger i veckan.

Ticket går rekordbra

Ticket redovisar rekordresultat för såväl tredje kvartalet som niomånadersperioden.

Tredje kvartalet innebar en resultatökning från 1,1 till 13,9 miljoner kronor.

Niomånadersperioden innebar en resultatökning från 26,2 till 45,2 miljoner kronor.
- Resultatökningen kommer främst från Ticket Privatresor och förklaras av den goda ekonomiska konjunkturen, dåligt sommarväder och framgångsrik proaktiv försäljning. Speciellt glädjande är att Norge visar en fortsatt positiv resultatutveckling. Affärsreseverksamheten har också en stark försäljningsökning med +27% för perioden, säger vd Lennart Käll.

Försäljningen ökade för niomånadersperioden med 51 procent, nettoomsättningen med 61 procent till 392,9 miljoner kronor.

Fritidsresor lanserar sommarnyheter

Fritidsresor lanserar resor till italienska Abruzzo och Apulien nästa sommar. Cypriotiska Limassol, cykelresa i Kroatien och sommarcharter till Thailand är andra nyheter. Liksom ny mat och fler Bamseklubbar på Blue Village.

Programmen utökas också i Turkiet och Mallorca. Fritidsresor startar också direktcharter mellan Göteborg och Poloponnesos.

Tv-kocken Rikard Nilsson ska göra om bufféuppläggen på Fritidsresors Blue Village.
- Rikard Nilsson är både etablerad och nytänkande. Han är van vid att arbeta med bredare matkoncept. Vi börjar med kvälls- och barnbufféerna som besöks av drygt 80 procent av gästerna och fortsätter sedan med frukostar, snacks och så vidare, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Andra nyheter på familjeanläggningarna är åtta nya barnklubbar, i Sicilien, i Thailand, Kroatien, Tunisien, Rhodos, Cypern och Turkiet, Bamseklubben från 3 år och Show Shool på alla Blue Village.

Japan kräver fingeravtryck

Den 20 november måste alla som vill släppas in i Japan lämna fingeravtryck, fotograferas och intervjuas.

De nya reglerna, som är tänkta att bekämpa terrorism, gäller bara utlänningar. Undantag görs för ickejapaner som är yngre än 16 år, diplomater, personer som har bjudits in av ledningen för någon statlig organisation och de med permanent uppehållstillstånd.

SAS anklagas för diskriminering

SAS Danmark anklagas för att diskriminera passagerare med utländska namn. Personer som inte har nordiska eller engelska namn får inte använda incheckningsautomaterna.

Det är Klagekomiteen for etnisk ligebehandling som anklagar flygbolaget. De berörda passagerarna måste gå till incheckningsdiskar för att få sina resedokument godkända manuellt.

Kommittén kallar detta olagligt och diskriminerande och har nu ansökt till det danska justitiedepartementet om att personen bakom anmälan ska kunna stämma SAS utan egna kostnader, enligt TT och Metro.

Marriott öppnar i Stockholm

Den amerikanska hotellkedjan Marriott öppnar sitt första hotell i Stockholm.

Det nya hotellet kommer att ligga på Kungsholmen, ha 272 rum och öppnas under år 2009. Hotellet kommer att gå under Marriotts största varumärke, Courtyard, som har 800 hotell över hela världen.

Kedjan planerar att öppna femton nya hotell i Norden före år 2013. Kedjans första hotell i Norden öppnades i Köpenhamn 2001.
- Att växa i Norden har länge varit ett viktigt strategiskt mål för oss, säger Marriott Internationals Europaordförande Arne Sorenson.

Boeing avskedar Dreamlinerchefen

Boeing sparkar chefen för det försenade Dreamlinerprojektet.

Mike Bair, chef för Boeings Dreamlinersprojekt, blir ny vice vd för strategi- och marknardsföringsdelen för Boeings civila avdelning.

Pat Shanahan tar över rodret för Dreamlinerprojektet med omedelbar verkan. Han har tidigare varit vice vd för Boeings försvarsdel.

Rykten om förseningar inom projektet började cirkulera redan för ett år sedan. Men Bair har förnekat förseningarna kategoriskt till för en månad sedan då flygplanstillverkaren meddelade att leveranserna blir minst ett halvår sena, enligt DI.

Star Alliance får flera nya medlemmar

Fyra flygbolag går med i flygbolagsalliansen Star Alliance.

Air China, EgyptAir, Shanghai Airlines och Turkish Airlines går med i Star Alliance.

Det senaste av avtalen är med EgyptAir, vars integration väntas ta 18 månader. Flygbolaget bidrar med nio nya destinationer till Star Alliance, enligt norska Travel news.

Snart kan vi checka in på flyget med mobilen

IATA vill skapa en global standard för streckkoder som ska skickas till flygresenärers mobiler.

Ett sådant system, med en speciell skanner, skulle minska pappersåtgången för boarding cards, vilket innebär lägre omkostnader för flygbolagen.

Streckkoder för mobiltelefoner ser i dag olika ut i olika delar av världen.

- Att skapa en standardkod är bara en del av lösningen. Under de kommande månaderna kommer vi arbeta med våra medlemmar för att utveckla standardiserade processer och riktlinjer för att förenkla den globala implementeringen, säger IATA:s vd Giovanni Bisignani i ett pressmeddelande från organisationen, enligt SvD.

Två nya Europalinjer för Sterling

Sterling startar två nya linjer från Stockholm.

I april startas rutterna till italienska Florens och spanska Murcia. Florensrutten ska trafikeras tre gånger i veckan och Murcialinjen en gång i veckan till och med den 25 oktober, enligt SvD.

Foppa startar flygbolag

Hockeyproffsen Peter "Foppa" Forsberg och Markus Näslund startar ett nytt flygbolag. Bolagets första rutt blir mellan Örnsköldsvik och Arlanda.

Höga kusten flyg startar sin trafik på rutten den 14 januari.

Utöver de två hockeyproffsen ägs flygbolaget av nio företag i regionen, enligt DN.

SAS kräver Bombardier på halv miljard

SAS tänker kräva en halv miljard kronor i ersättning av Bombardier på grund av att flygbolaget varit tvunget att ta sina Dashplan ur trafik i över tre veckor.

- Det är en utgångspunkt för oss, när vi sätter oss ned och pratar med Bombardier, säger presschef Bertil Ternert till Nyhetsbyrån Direkt enligt DI.

Flera personer har förhörts av åklagare under förundersökningen mot SAS med anledning av flygplanshaverierna. Ingen har dock delgivits misstanke om brott och åklagare Gunnar Jonasson varnar för en långdragen förundersökning.

- Flygtekniken är alltid komplicerad. Det tar tid sätta sig in i detta så att vi kan göra korrekta bedömningar, säger Gunnar Johansson, enligt E24.

Åtta av SAS Dashplan sätts i dag i trafik igen. Senast den 15 oktober planerar flygbolaget att ha vara tillbaka till det normala.

SAS Norge får böta miljoner till Norwegian

SAS Norge fälls för spionage mot konkurrenten Norwegian.

I tingsrätten frigavs SAS Norge, men borgarting lagmannsrett fäller flygbolaget för industrispionage. Flygbolaget döms till fyra miljoner norska kronor i böter.SAS Norge säger att man nu ska studera domen noga innan man beslutar om den ska överklagas eller inte, enligt DN.

SAS förbättrar business på långdistans

SAS satsar på business class på långflygningar med ett antal förändringar.

Sista minuten-priser på business class, ett nytt bekvämlighetspaket till resenärerna, större utbud av underhållning och frukostpåsar att ta med är nyheterna på SAS direktlinjer mellan Köpenhamn eller Stockholm till Bangkok, Peking, Chicago, Dubai, New York, Seatthle, Tokyo och Washington DC.

Delta Air Lines startar Stockholmslinje

Stockholm får sin sjätte direktlinje till USA nästa sommar när amerikanska flygbolaget Delta Air Lines startar en direktlinje till Atlanta.

Delta, som nyligenlämnat konkursskyddet Chapter 11, satsar på internationell expansion. Sedan i somras har sex nya interkontlinjer till Europa, Mellanöstern och Asien öppnats.

- Från vår hub i sydöstra USA har vi ett oslagbart linjenät till alla delar av USA, Mexico och Sydamerika, som kan attrahera svenska resenärer, säger Andy Renner, direktör för internationell planering på Delta Air Lines.

Flygbolaget räknar med att 60 procent av försäljningen kommer att vara Sverigebaserad och 40 procent USA-baserad. Delta och American Airlines lade ner sina Sverigelinjer till New York efter 11 september 2001. Enligt Andy Renner är den svenska satsningen långsiktig.

- 2001 föll efterfrågan på 30 procent och vi kunde inte upprätthålla linjen. I dag är vi ett starkare bolag med en kraftfullt positiv resultatutveckling.

Sedan 2004 har antalet svenska direktlinjer till USA ökat från en enda till sex, inklusive Deltalinjen som startar i juni nästa år. De övriga är SAS Stockholm- New York, Continental Stockholm- New York, Malasia Airlines Stockholm - New York, US Airways Stockholm - Philadelphia ( sommartid) och Finnair Stockholm - Boston (sommartid).

Elite Hotels bygger lyxhotell i kvarn?

Elite Hotels och NCC planerar att göra om den gamla kvarnen Saltsjöqvarn i Nacka utanför Stockholm till ett lyxhotell.

Enligt uppgift skulle ombyggnationen och renoveringen av kvarnen kosta minst 500 miljoner kronor, enligt DI. Huset ska även innefatta bostadsrätter och själv hotelldelen beräknas kosta omkring 360 miljoner kronor.

SAS byter ut delar på alla Dashplan

SAS Dashplan kommer att ha flygförbud i minst en vecka till och de inställda flygningarna fortsätter. Koncernen ska nu byta ut hydraulcylindrar i alla plan av den olycksdrabbade modellen.

Haveriet den 13 september i Danmark orsakades enligt en preliminär rapport av att en bult i landningsstället hade rostat.
- Det är oklart när alla plan är kontrollerade och hydraulcylindrarna utbytta. Det beror delvis på hur snabbt flygplanstillverkaren Bombardier hinner få fram hydraulcylindrar, säger informationschef Bertil Ternert enligt DI.

SAS-resenärer kan skriva ut boardingkort

SAS passagerare kan nu gå direkt till säkerhetskontrollen utan att passera incheckningsköerna.

De passagerare som checkar in via sas.se kan numera också skriva ut sitt boardingkort. Därmed kan de gena förbi incheckningen och gå direkt till säkerhetskontrollen.
Passagerare som reser med bagage kan hämta taggar till sina väskor i självbetjäningsautomater och därefter lämna väskorna i SAS bagage drop.

EU: Tillåt vätskor på flyget igen

Europaparlamentet vill tillåta vätskor på flyget igen.

Europaparlamentet uppmanar EU-kommissionen att se över förbudet mot vätskor för att se om det ger ökad säkerhet eller inte. Gör det inte det bör det avskaffas, menar parlamentet, enligt Flygtorget.

- Jag vill inte spekulera men ser en risk i att om förbudet fortsätter och resenärer upplever det som irrationellt kanske de kan börja ifrågasätta även nödvändiga säkerhetsåtgärder, säger Niklas Härenstam, presschef för Arlanda.

Rösta på dina resefavoriter i Stora RES-priset

För fjärde året i rad arrangeras Stora RESpriset, där svenska folket kan rösta fram sina favoriter i 21 klasser som alla har med resandet att göra.

Vilka utses till Bästa Charterort och Världens Bästa Storstad? Kommer Danmark att åter vinna klassen Bästa Granne och blir Thailand även i år utsedd världens bästa matland? Kommer SAS även i år att vinna klassen Bästa Flygbolag före Thai Airways?

Frågorna är många när Stora RES-priset drar i gång sin omröstning om svenska folket resvanor. Det är tidningen RES, systertidning till Travel News, som står bakom omröstningen, som pågår under hela september på www.res.se.

Bland alla röstande utses en vinnare av två flygbiljetter med Air France/KLM till San Francisco. Dessutom finns chansen att vinna prenumerationer av tidningen RES.

Lättare att ta med vätska på flyget

Nya regler ska göra det lättare att flyga med vätskor i bagaget.

Reglerna kring vätskor i bagage på flygresor ska luckras upp. Det har EU:S tjänstemän för transportsektorn bestämt. Beslutet måste fortfarande godkännas av Europaparlamentet, men förväntas träda i kraft inom kort.

Varor som inhandlats på tidigare flygplatser kommer då att kunna passera en mellanlandning i Europa. Taxfree-försäljningen har minskat med 40 procent sedan de hårda reglerna infördes i november i fjol, enligt ETRC som företräder Europas taxfreebutiker, enligt DN.

Populäraste destinationerna i Juni

Flygresor.se har gjort en undersökning baserad på antalet sökningar för Juni månad. Se topplistan nedan:

1. Bangkok (1)
2. New York (3)
3. Barcelona (2)
4. Pristina (ny)
5. Malaga (5)
6. London (7)
7. Phuket (4)

Fritidsresor satsar på Thailand året runt

Fritidsresor börjar från och med nästa år även med egna sommarresor till Thailand.

Hittills har man arrangerat resor med reguljärflyg under sommarmånaderna, men nu sätts eget direktflyg in till Phuket.

En ny hotellanläggning, och ett nytt hotellkoncept, introduceras också inför vintersäsongen, Blue Village Exotic på Koh Lanta. Det nya konceptet ska innebära förstklassigt boende direkt vid havet, service och barnklubbar.

Dåligt väder säljer resor

Ving slog försäljningsrekord för en enskild dag i måndags och har avslutat sin bästa försäljningsvecka på två år. Orsaken tros vara ostadigt sommarväder.

Resmålen som säljer bäst är Mallorca, Kreta, Rhodos, Turkiet och Cypern. Samtidigt säljs rekordmånga vinterresor. Förra veckan innebar dubbelt så många sålda vinterresor som under motsvarande vecka i fjol. Framför allt Thailand, Sydafrika, Kenya och Vietnam är populära.

Solfynd under 2000 kr

Nu är det läge att göra klipp. Men man får inte vara kräsen.

Inom resebranchen har det alltid varit så att man kan fynda solresor när vädret här hemma är bra. Den senaste veckan har vädret varit relativt dåligt runtom i landet men det går fortfarande att göra klipp.

Det gäller att vara snabb ifall man vill ha en plats till soligare trakter. För bara drygt en vecka sedan kunde man göra rejäla fynd men efter den regniga midsommaren har priserna ökat med ca 1000 kr för sista minuten resorna.

– I och med regnvädret sjunker kraven. Nu är det mer “Jag ska ha en resa lite varstans och så snabbt som möjligt”, säger Lottie Knutson på Fritidsresor som följt den ovanligt trafikerade hemsidan och noterat att priserna höjts timme efter timme.

Billigast: 1 498 kr
De billigaste alternativen med hotell ligger just nu på strax under 1500 kr. Stockholm ligger däremot några hundra kronor högre i pris. Även resebolagen Ving och Apollo vittnar om en liknande trend. Det stora suget efter resor föddes strax före midsommar.

– Då brukar man normalt sett bestämma sig för vad man ska göra i juli och augusti. Men det dåliga vädret spär ju på, säger Joakim Eriksson på Ving.
De klassiska resemålen som Cypern, Kreta och Mallorca har sålt bra i år men också Bulgarien och Turkiet har haft stort intresse.

Får inte vara kräsen
Man måste ha i åtanke att man inte får det man drömt om när man sista minuten fyndar. Man hamnar på platser där det finns plats och ibland även på hotell som inte finns med i det ordinarie utbudet.

– Kan man vara flexibel med stränder och hotell så är det klart man kan få tag på billiga resor, säger Kajsa Moström på Apollo och tillägger att Apollo slog försäljningsrekord i måndags och att trycket sedan dess hållit i sig.

– Det är många som bestämt sig för att inte chansa på att det blir fint väder i Sverige. Och gillar man inte vädret här, vet vi var man kan hitta sol och värme, säger Kajsa Moström.

MyTravel gör rekordvinst

MyTravel redovisar ett nytt rekordresultat.

För halvårsperioden november-april ökade det operativa resultatet med 34 procent jämfört med motsvarande period i fjol, till 321 miljoner kronor. Den svenska verksamheten gjorde också sitt bästa resultat någonsin med en rörelsevinst på 100 miljoner kronor, vilket är en ökning på tre miljoner kronor jämfört med i fjol.

EU-nej till Ryanairs köp av Aer Lingus

EU-kommissionen har nu bekräftat ryktet. Ryanair nekas att köpa Aer Lingus.
Det bekräftade konkurrenskommissionären Neelie Kroes vid en presskonferens under gårdagen.
- Fusionen skulle leda till en dramatisk minskning av valmöjligheter för konsumenterna. Det sammanslagna bolaget skulle få monopol eller nästan monopol på 35 rutter till och från Irland för 14 miljoner passagerare, sade Kroes.

Ryanairs argument om att flygbolagen tillsammans skulle få bara fem procent av EU:s flygmarknad tillbakavisades eftersom det inte är den marknad som kommissionen anser är relevant.
- Konsolideringen bland flygbolagen måste ske på ett sätt att konsumenterna gynnas, inte på deras bekostnad. Ryanair har byggt upp en mycket lyckosam verksamhet tack vare EU:s liberalisering av flygmarknaden, sade Kroes, enligt DI.

Accome startar nytt lägenhetshotell i Malmö

Accome Hotel Apartments expanderar i Öresundsregionen genom att etablera ett nytt hotell i centrala Malmö.
Den gamla televerksbyggnaden på Kaptensgatan i Malmö görs nu om till ett hotell mer 243 lägenheter. Invigning ska ske i februari år 2009. Under de närmaste tre åren investerar kedjan en miljard kronor i nya hotell i bland annat Malmö, Köpenhamn, Lund, Stockholm och Göteborg. Accome har också nyligen färdigställt sin första etablering i Köpenhamn.

Tallink storstädar i Silja Line

Flera höga chefer i Silja Line har blivit avskedade med omedelbar verkan efter att Tallink köpt rederiet. Organisationen i Tallink Silja koncentreras till Tallinn och Tallink rensar nu ut många i Siljas personal.
Siljas marknadschef i Helsingfors, Pekka Helin, kommunikationschef Tuomas Nylund, fraktchef Johan Lindblad och Matti Orama, ansvarig för Tysklandsmarknaden och internationell försäljning har alla fått sparken under den senaste tiden.

- Det känns helt enkelt som man vill bli av med före detta Siljaledningen, kommenterade Johan Lindblad.

- Deras anställningskontrakt gick ut och vi förnyade inte det. Så det är inget konstigt, säger Keijo Mehtonen, vd för Tallink Silja i Finland, enligt DI. 
GILLA OSS PÅ FACEBOOK!
 
RESEGUIDER